Mitt Avfall Skaraborg – snart i en app nära dig

mitt-avfall-nyhet_webb.png

Det började egentligen med en enkel idé och en önskan inne på Mindius kontor.

– Vore det inte najs att få en notis när det är dags att ställa ut sin soptunna så att man slipper kolla på grannarna hela tiden?!

– Jo, en sån vill vi ha! Men var börjar vi?

Pitch av idé till AÖS

Avfallshantering Östra Skaraborg (AÖS) använder ett system för schemaläggning, ruttoptimering och tömningsdata från företaget Omnigon, så vi visste att det finns data att hämta ut. Efter att vi stämt av att vi kunde få tillgång till den data vi behövde så pitchade vi sedan idén för AÖS. De tyckte att det lät mycket spännande och ville veta mer.

Uppstartsprojekt med fokus på prototyping

Vi startade med ett mindre projekt där syftet var att ta fram en tydlig specifikation för hur appen skulle se ut och fungera. Genom att jobba med en klickbar prototyp med grafiska skisser kunde vi snabbt testa oss fram till bästa lösningen. Detta gav en tydlig gemensam målbild som vi kunde jobba mot redan från början.

Under uppstarten bestämde vi även att appen skulle byggas med hjälp av Flutter, ett ramverk och SDK utvecklat av Google. Med Flutter får vi en gemensam kodbas som genererar upp två separata native-appar för iOS respektive Android. Alternativet hade varit att byggt helt native, en för iOS och en för Android vilket skulle ta längre tid. Flutter har också många färdiga funktioner som t.ex. navigering så att man inte behöver uppfinna allt från grunden utan kan lägga tiden på att utveckla sina kärnfunktioner.

Utveckling i full gång

Nu är vi i slutfasen av utvecklingen. Beta-versionen är släppt på App Store och Google Play och behöver nu testas ordentligt. Appen kommer att vara tillgänglig för både privatpersoner och fastighetsägare i de kommuner som använder Optigon. Just nu är det kommunerna Skövde, Mariestad, Gullspång och Falköping. AÖS förhoppning är att andra kommuner i Skaraborg också ska gå över till digital ruttoptimering med Optigon så att fler slutkunder kan få tillgång till appen. Läs mer om appen på mittavfall.se

”Med Optigon får transportledaren en fullständig och komplett bild av verksamheten – i realtid.”

Läs mer om de bakomliggande systemen på omnigon.se