Fånga din idé med hjälp av en digital prototyp

mindius-prototyping-mittavfall-1

Många bra idéer får inte chansen att förverkligas för att investerare, partners eller kollegor inte riktigt förstår eller kan greppa konceptet. Det vill vi ändra på.

Varför en digital prototyp?

Vi menar att alla digitaliseringsprojekt borde börja med en prototypfas. Det borde vara lika självklart som vid produktutveckling av fysiska produkter. Jämför till exempel med hur arkitekter, möbeldesigners och ingenjörer jobbar med framtagning av modeller för att landa rätt i både design och funktion.

Att utveckla en prototyp är även en kostnadseffektiv metod för att identifiera själva kärnan i en idé. Tillsammans med kunden mejslar vi fram grundproblem och lösningar. Genom att skapa en målbild som visar helheten kan vi dela in funktioner i ”must have” och ”nice to have”. Detta gör det enklare att skapa en plan som visar var man ska börja och vad nästa steg är. En prototyp gör det mycket enklare att ta fram en kalkyl för det faktiska utvecklingsarbetet eftersom det finns en tydlig ”ritning” och specifikation. Idén kan därmed snabbare bli en färdig produkt som sedan går att vidareutveckla och förädla med fler funktioner till nästa version. På detta sätt skapar prototypen en gemensam bild i teamet och det kommer göra det enklare att förmedla visionen till alla intressenter. Prototypen blir en viktig nyckel för att hålla fokus, budget och kvalitet.

Vi har valt att jobba med programmet Sketch för att skapa digitala prototyper. Programmet är skapat för just digital design med fokus att det ska vara enkelt och snabbt att jobba som designer, men också enkelt att lämna över till utvecklare. I Sketch kan vi ta fram prototyper som går att klicka sig runt mellan olika sidor, mycket likt en riktigt webbplats eller app. 

Visste du att det finns pengar att söka?

Det finns möjlighet att finansiera innovationsarbete och prototyper via aktörer som exempelvis Almi, Vinnova och VGR. Numera förfogar även Science Park Skövde över innovationscheckar från Vinnova, vilket också kan vara ett alternativ. Kontakta oss så guidar vi dig vidare.

Lyckade projekt som börjat med en prototyp

Vi har skapat prototyper både för egna affärsidéer och i projekt tillsammans med kunder. Här är några exempel på projekt som börjat som en prototyp:

  • Mitt Avfall Skaraborg – En app som skickar påminnelser om när det är dags att ställa ut soptunnan och när det sker ändringar i tömningsschemat.
  • Sweden Game Conference 2020/21 – En konferens online på grund av pandemin. Livesändningar, tydligt schema och expo för nya spel och som uppmuntrar utställare att vara aktiva med egna twitch-sändingar och diskussioner i discord.
  • Bomatch – Ett system för fastighetsägare för att samla intressenter på ett GDPR-säkrat sätt. Funktioner för att kunna matcha rätt person till rätt lägenhet, kommunicera mellan parterna i uthyrningsprocessen och hantera lediga objekt.
  • Sajkla – En digital plattform för att ställa om Sverige till ett cirkulärt möbelflöde. Digitalisering av bland annat inventering, klassificering, möbelbibliotek och beställningar.

Nästa steg – Boka möte

Kontakta oss så kan vi boka in ett första kreativt möte och prata om din idé.

Camilla Bergman – camilla.bergman@mindius.se – 0500-27 20 55
Christer Hedman – christer.hedman@mindius.se – 0500-27 20 53