Databas för effektivare cancerforskning

Att tidigt kunna identifiera så kallade mikroRNA förbättrar den kliniska vägledningen för olika former av cancer.

Forskargrupperna Bioinformatik och Tumörbiologi vid Forskningscentrumet för systembiologi på Högskolan i Skövde har tillsammans med företaget Mindius AB byggt en databas över mikroRNA och gener som ska hjälpa forskare världen över att närma sig cancerns gåta.

Idag samlas forskning om cancer i olika databaser runt om i världen. I och med den stora mängden olika databaser och data är det komplicerat för forskare att få en tydlig bild och snabbt kunna dra slutsatser.

- Vi har skapat den här databasen och lagt in specifika data så att en användare som söker snabbt ska kunna hitta biologiska markörer på olika nivåer och tydligt se sammanhang och göra analyser, förklarar  Angelica Lindlöf, universitetslektor och forskare inom biomedicin på Högskolan i Skövde.

Kopplingar mellan cancerformer

Information om gener och mikroRNA som är associerade till utveckling av livmodercancer har samlats in av forskarna vid Högskolan i Skövde och därefter har all data sammanställts och gjorts tillgänglig.

- Det stora värdet med en databas där data kring mikroRNA och gener samlas är att effektivt hitta kopplingar mellan olika cancerformer. Genom jämförelser av data kan vi komma närmare cancerns gåta, säger Karin Klinga Levan, professor inom biomedicin vid Högskolan i Skövde.

Föda databasen

Forskningsresultat från Högskolan i Skövde läggs in i databasen och blir tillgänglig för andra forskare att ta del av. Tanken är att forskare vid andra lärosäten också ska vilja göra sin forskning åtkomlig och på detta vis tillföra databasen information.

- Primärt kommer forskare att använda sig av databasen för att göra sökningar men vi ser även en nytta i att använda sig av den i utbildningssyfte, berättar Karin Klinga Levan.

Lyckat samarbete

Skapandet av databasen ingår som ett första led i ett treårigt projekt som inleddes förra året och finansieras av KK-stiftelsen. Forskarna från Högskolan har tillsammans med Skövdeföretaget Mindius AB utvecklat databasen.

- Det har varit ett väldigt stimulerande projekt där vi har lärt oss mycket av varandra. Den enskilt största utmaningen var att skapa en lättanvänd sökfunktion för komplexa urval Vi är mycket nöjda med slutresultatet, förklarar Christer Hedman, projektledare på Mindius AB.